Guide till handbagage

Det kan vara svårt att hålla reda på reglerna för handbagage, eftersom de kan variera från flygbolag till flygbolag. I den här guiden rustar vi dig inför din nästa resa. Här finns också bra tips för att välja rätt kabinväska samt hur du bäst packar för dig själv och ditt barn.

w24_Imagebanner_3200x700-håndbagage-guiden.jpg
w24_Imagebanner_3200x700-håndbagage-guiden.jpg

Vilken resväska ska jag välja?

Först och främst bör du överväga om du vill ta med dig en större resväska som ska checkas in, eller om du kan nöja dig med handbagage. De flesta flygbolag tillåter att du har både handbagage i form av en kabinväska och en extra mindre väska för din bärbara dator och personliga tillhörigheter. Så du kan ta med dig en hel del även om du bara reser med handbagage.

Om du kan begränsa dig till att bara resa med handbagage slipper du att dyka upp på flygplatsen två timmar före avgång för att checka in ditt bagage. Du sparar också tid vid bagagebandet när du kommer fram till destinationen. Så om du ändå bara är borta några dagar är det uppenbart att bara resa med handbagage - då sparar du tid och kommer enkelt och effektivt genom flygplatserna.

Vær dog opmærksom på de forskellige flyselskabers regler for håndbagage. Hvis du har svært ved at holde dig inden for selskabets krav til vægt, kan en letvægtskuffert være løsningen, så du ikke overskrider grænsen og dermed må efterlade noget i lufthavnen eller betale overvægt.

Var dock uppmärksam på de olika flygbolagens regler för handbagage. Om du har svårt att hålla dig inom bolagets viktkrav kan en lättviktig resväska vara lösningen så att du inte överskrider gränsen och därmed måste lämna något på flygplatsen eller betala för övervikt.

Se alla kabinväskor här

Se alla resväskor här

Vad ska man ha med sig? Packa ditt handbagage på rätt sätt

Kom ihåg att packa de mest viktiga och värdefulla sakerna i handbagaget:

- Pass och legitimation
- Flygbiljetter, pengar och kreditkort
- Smycken, nycklar och andra personliga föremål
- Mobiltelefon och laddare
- Solglasögon, glasögon och/eller kontaktlinser
- Kamera
- Medicin

Packa ditt bagage på rätt sätt hemifrån så att du enkelt kommer igenom säkerhetskontrollen. Lägg de saker som måste visas separat och överst i handbagaget. Det gäller till exempel elektronik som bärbar dator, kamera och surfplattor, samt vätskor som måste vara samlade i en genomskinlig och återförslutbar plastpåse. Dessutom är det en bra idé att inte packa dina nycklar, plånbok och mobil för långt ner i väskan, eftersom de också måste tas upp ur väskan vid säkerhetskontrollen.

Det kan också vara smart att få plats för en tröja, ett par byxor och de viktigaste toalettartiklarna längst ner i handbagaget, eftersom det kan hända att din stora resväska blir försenad, eller i värsta fall inte kommer fram till destinationen.

Hur stort får ett handbagage vara?

Flygbolagens regler för handbagage

Handbagage som får tas med i flygkabinen är vanligtvis 55 cm högt, 40 cm brett och 25 cm djupt inklusive hjul, handtag, fickor osv. för att få plats i bagagehyllan. Dessutom är det beroende av biljetttyp och flygbolag oftast tillåtet att ta med en mindre väska upp till 43 cm x 25 cm x 22 cm.

Reglerna för handbagage beror alltså inte bara på vikten utan också på måtten på bagaget. Det är flygbolagen som bestämmer hur mycket handbagage och bagage du får ta med på planet innan du måste betala för övervikt. Vi rekommenderar att du kollar din flygbolags hemsida om du vill vara helt säker. Du kan också se regler för handbagage på flygplatsernas hemsidor.

NEYE tar inget ansvar om mått och vikt ändras eller inte godkänns av flygbolaget.

Regler för vätskor

Om du tar med dig vätskor på din resa, såsom schampo, solkräm och tandkräm, är det en bra idé, om möjligt, att packa dem i det bagage du checkar in på flyget.

Om du tar med dig vätskor i ditt handbagage finns det ett antal regler som måste följas:

- Du får endast ta med dig vätskor i behållare som maximalt kan rymma en deciliter eller 100 milliliter.
- Du får gärna ta med dig flera behållare med vätska i ditt handbagage. De måste bara passa i en av de transparenta vätskepåsarna som du får vid flygplatsen eller i en annan transparent och återförslutningsbar påse som kan rymma maximalt en liter.
- Endast en sådan påse får tas med i varje persons handbagage.

Återförslutbara påsar för vätska i handbagaget, även kallade check-in-påsar, kan du köpa hos oss på NEYE.se. De går att använda många gånger om. Se utbudet av check-in-påsar i kategorin för reseaccessoarer.

Det finns vissa undantag som medicin, barnmat och liknande, som du gärna får ta med i behållare över 100 milliliter. Var dock medveten om att i dessa fall kan personalen på flygplatsen begära att få se bevis på att vätskan är den som anges.

Ett annat undantag är om du köper vätskor på flygplatsen efter att du har passerat säkerhetskontrollen. Då är du välkommen att köpa vattenflaskor, parfymer eller annat över 100 milliliter och ta med på planet.

Elektronisk utrustning

Vilken elektronisk utrustning får man ta med i handbagaget? Och vilken typ av elektronik ska checkas in? De gällande reglerna kan alltid ses på flygresenar.se, som är en webbplats under Trafikstyrelsen. Nedan är ett utdrag från myndighetens webbplats.

Elektronisk utrustning i handbagaget
Du får gärna ta med mindre elektroniska föremål i ditt handbagage. Mindre elektroniska föremål inkluderar bland annat:

Bärbar dator
Mobiltelefon
Surfplatta
Kamera
Hårtork
Plattång
Laddare till exempelvis mobiltelefon


Vid säkerhetskontrollen måste du placera utrustningen i en separat bricka. Du får även ta med mindre elektronisk utrustning i ditt incheckade bagage.

E-cigaretter och powerbanks
E-cigaretter och powerbanks måste tas med i handbagaget. Gränsen för powerbanks är max 50 Wh. Man får effekten av en powerbank genom att multiplicera kapaciteten (mAh) med spänningen (Volt) och sedan dividera med 1.000. Det vill säga, en powerbank med 10.000 mAh och en spänning på 5V ger 50 Wh.

Tillbehör till elektroniska apparater (litiumbatterier)

Du får gärna ta med lösa litiumbatterier i ditt handbagage om de är under 100 Wh vardera.

  • Om du vill ta med lösa batterier som är över 100 Wh måste du få tillstånd från flygbolaget. I så fall får du högst ta med dig 2 stycken och de får inte vara mer än 160 Wh vardera.
    Dessutom måste den utrustning som batterierna ska användas till tas med tillsammans med batterierna.

Om du vill ta med litiumjonbatterier över 160 Wh måste dessa transporteras som fullt reglerat farligt gods (se trafikverkets hemsida).

Det är inte tillåtet att ta med lösa batterier i incheckat bagage.

Batterier som är en del av en elektronisk enhet (t.ex. mobiltelefon, dator osv.) får bara tas med i handbagaget:

  • De flesta elektroniska enheter, såsom surfplattor, smartphones och bärbara datorer, har batterier som är mindre än 100 Wh och får fritt tas med i handbagaget.
    Om du är osäker på batteriets storlek kan du kontrollera detta på tillverkarens webbplats.
    Eftersom vissa flygbolag har särskilda regler på detta område är det alltid en bra idé att kontakta flygbolaget före avresa.
w05_blog_1136x700_tsa.jpg

Varför ska du välja en väska med TSA lås?

Funderar du på om ditt handbagage bör vara utrustat med ett TSA-lås, kan du här läsa mer om det här.

TSA lås guide

Välj rätt slags kabinväska

Om ditt val faller på en hård eller mjuk resväska beror nog lite på vilken typ av resa du ska göra. Men självklart även på smak och preferens.

Hårt skal

Resväskor med hårt skal är oftast tillverkade i polykarbonat, vilket ger en extrem hållbarhet. Denna typ av resväska är bra för att skydda sköra föremål i bagaget. Dessutom är den lättare att rengöra och dess yta absorberar inte vatten.

Mjukt skal

Resväskor med mjukt skal är tillverkade i tyg och skyddar därför inte ditt bagage på samma sätt som en resväska med hårt skal. Denna typ av resväska har dock fördelen att de ofta är lite lättare.

Vissa mjuka resväskor går att trycka ihop en smula om de inte är helt fyllda, vilket gör dem något mer flexibla. De finns även med många små inre och yttre fack, vilket ger extra tillgänglighet.

Om du behöver en kabinväska bör du leta efter väskor som är högst 55 cm, eller som på annat sätt är angivna som kabinväska.

Se alla kabinväskor.

Handbabage för barn

För de flesta flygbolag beror mängden bagage du kan ta med dig på ditt barns ålder och typen av biljett du har köpt. Barn under 2 år har oftast inget tillhörande bagage, medans barn över 2 år med en barnbiljett kan ta med sig den mängd incheckat bagage och handbagage som biljetten tillåter.

Ditt barns handbagage är oftast viktigare än ditt eget, eller åtminstone bör det vara mer genomtänkt, eftersom det påverkar huruvida ditt barn får en bra resa till och från destinationen. Här är det viktigt att packa det mest nödvändinga för barnet under resan, vilket kan variera med åldern.

Tänk på att ditt barn bör ha mat och dryck med sig, samt något att leka med eller något att underhålla sig själv med. Förutom restiden kan det lätt uppstå situationer som gör väntetiden längre, både före, under och efter flygresan.

Vilken typ av handbagage du bör välja till ditt barn beror mest på ålder. För många mindre barn kan en liten ryggsäck vara den bästa lösningen, medan en liten kabinkoffert med en rolig design ofta kan passa bättre för det äldre barnet som behöver lite mer packning. Hos NEYE har vi ett brett utbud av ryggsäckar och resväskor för ditt barn som lämpar sig väl som handbagage. Till exempel en barnresväska från Samsonite eller en av de söta trolleyväskorna från Grow, Affenzahn eller Konges Sløjd. Du kan också bli inspirerad av märken som Fjällräven, Smallstuff och Sticky Lemon som har många fina ryggsäckar för barn. 

För de äldre barnen är varumärken som Satch och Sofie Schnoor Young mycket populära.

Se alla resväskor för barn här.