Guide till handskar

Hos NEYE hittar du ett stort urval av handskar och vantar för både honom och henne. Få mer kunskap om de olika typerna och se hur du hittar rätt handskestorlek i guiden här.

w36_Imagebanner_3200x700-handsker-dame-herre.jpg
w36_Imagebanner_3200x700-handsker-dame-herre.jpg

Så väljer du handskar

När det blir kallt ute finns det inget som ett par sköna varma handskar eller vantar. Men vilket material ska man satsa på? Oavsett om du går efter designen, svär vid skinnhandskar eller helt enkelt älskar att stoppa händerna i ett par luftiga vantar, är det en bra idé att sätta sig in i materialvalet innan du köper handskar eller vantar.

Hitta rätt handskestorlek

Det kan vara svårt att veta vilken storlek man behöver i handskar. Med den här guiden kan du mäta dig fram till rätt storlek.

 1. Mät omkretsen på din hand. Under knogarna och över tummen.
 2.  
 3. Ta siffran och dividera med 2,7.
 4.  
 5. I tabellen kan du nu utifrån tum måtten se vilken storlek du har i handskar. Exempel: Du är dam och mäter 18 cm i omkrets, dividerat med 2,7 hamnar du på 6,6. Då behöver du storlek 6,5.
 6.  
 7. Vissa märken använder storlekarna S, M och L, medan andra använder tum, såsom 7, 8 och 9.
 8.  
 9. Om ditt mått hamnar mellan två storlekar, välj den mindre. Det är viktigt att handskarna sitter tajt från början när du knyter din hand, eftersom lädret ger efter. De kommer att sitta bra efter en tids användning.
 10.  
 11. Observera att storlekarna kan variera något från märke till märke.
 12.  
 13. Om du behöver prova olika modeller eller storlekar är du alltid välkommen till våra butiker.

Handskar och vantar

w36_CategorySpot_740x740-handsker-luffer.jpg

Damhandskar

w36_CategorySpot_740x740-damehandsker.jpg

Herrhandskar

w36_CategorySpot_740x740-herrehandsker-v1.jpg

Skinntyper

Det finns olika typer av skinn, men grovt sett kan de delas in i två typer: Premium och Essential.

Premiumskinn

Kännetecknas av mycket mjukt läder med en matt yta. Ofta är det lammhud, där anilinläder är den bästa kvaliteten av lammhud. Färgen har trängt in i lädret och alla små ojämnheter är synliga.

Lädret ger efter cirka ½ till en hel storlek efter användning, så handskarna ska sitta helt tight från början. Lädret är inte så slitstarkt och är inte vattenavvisande, men kan impregneras. Premiumskinn kräver vård.

Essential skinn

Slät och mer blank yta, som kan verka lite styv i lädret. Färgas med spray, så färgen är 100% jämn och ligger tjockare på ytan i lädret. Alla naturliga färgvariationer och ojämnheter m.m. är därför dolda.

Behåller sin ursprungliga storlek efter användning, så handskarna ska passa från början. Essential skinn är mest slitstarkt och är vattenavvisande vid mindre mängder vatten. Kräver generellt sett mindre vård.

Handskefoder

Det finns olika typer av foder till handskar och vantar. Om du har en tendens att frysa mycket om fingrarna bör du välja foder av naturliga fibrer som kashmir/ullblandning eller 100% ull. Konstgjorda fibrer som polyester ger inte samma värme.

100% ull

Handskar med foder av 100% ull är för dig som vill ha maximal värmeffekt. Rekommenderas ner till -15-20 grader.

I vantar används ofta 100% merinoull. Lamull är en naturlig material, så det kan vara mindre variationer i tjocklek och utseende.

Cashmere/ullblandning

Handskar med foder av cashmere/ullblandning ger en bra värmeffekt, rekommenderas ner till -5 grader. Handskarna kommer att ha en perfekt passform eftersom fodret stickas som en hel handske utan sömmar på sidorna, vilket ger handskarna en elegant och smal look.

Denna typ av foder kliar inte. Ju högre andel cashmere, desto högre komfort och mjukhet.

Polyester, fleecefoder och fuskpäls

Denna typ av foder är lämplig om du inte vill ha för varma händer. Rekommenderas ner till 0 grader.

Handskar och vantar med polyester eller fleecefoder ger dig mjukt foder som inte ger naturlig värme som naturfibrer gör. Dessutom är de oftast billigare än handskar med ullfoder.

w36_Imagebanner_3200x700-plejeprodukter-handsker-tasker-læder-pleje.jpg

Första hjälpen för skinnhandskar

Adax - viktigt att veta

Adax rekommenderar endast Adax-vårdprodukter för deras produkter. De står inte bakom andra varumärken inom vårdprodukter eftersom dessa inte har testats på Adax-produkter. Se Adax-vårdprodukter.

Se även följande generella råd nedan.

Kan läderhandskar tvättas?

Vi rekommenderar att smuts avlägsnas med en fuktig trasa. Genom tvätt riskerar du att handskarna förlorar sin form och mjukhet, och det kan finnas foder i handskarna som inte tål det.

Handtvätt av handskar - hur gör man?

Om du ändå vill försöka tvätta dina handskar bör du ta på dem och tvätta dem med ett milt rengöringsmedel, precis som du tvättar händerna. Skölj sedan handskarna med rent vatten. Torka av överflödigt vatten. Efter torkning ska du ta på handskarna och massera dem försiktigt för att göra dem smidiga igen.

Hur torkar man bäst blöta läderhandskar?

Det är viktigt att läderhandskar får torka långsamt utan direkt värme, dvs. inte på elementet eller i direkt solljus. Detta för att skona lädret och för att handskarna inte ska förlora sin passform.

Handskar är en oumbärlig accessoar under vinterhalvåret. Beroende på väder och vind under det aktuella året kan det vara praktiskt med handskar redan från september till april. Därför är det bra att ha flera par handskar. Både för att ha några att byta mellan om dina handskar blir blöta och för att ha handskar för de kyligare dagarna samt några andra handskar för de riktigt kalla dagarna.

Se alla våra vårdprodukter.

Se alla handskar och vantar