Guide till läderunderhåll

Hos oss på NEYE hittar du vårdprodukter för väskor och tillbehör i skinn, läder och konstläder. Ta hand om din väska och förläng dess livslängd med våra impregneringsprodukter, som även passar plånböcker, handskar, skor och andra läderprodukter. Köp läderbalsam, impregneringsspray och praktiska våtservetter här på sidan.

w26_Imagebanner_3200x700.jpg
w26_Imagebanner_3200x700.jpg

Vanliga frågor

Hur rengör jag en läderväska?

Använd rengöringsprodukter avsedda för läder, som till exempel One for All skum, som tar bort smuts. När väskan är rengjord är det viktigt att ytan behandlas med en impregnering, som Protect & Care Organic till exempel.

Kan man få använt läder att se snyggt ut igen?

För att återställa använt/slitet läder till sitt ursprungliga skick behöver du gå igenom tre steg. Använd en läderrengöring för att ta bort smuts, följt av en impregneringsspray för att skydda ytan. Avsluta sedan med en läderbalsam eller läderkräm som är anpassad för lädertypen. Applicera krämen i ett tunt lager med cirkulära rörelser och låt den absorberas över natten. Läderbalsam bör inte användas på mocka, oljad nubuck och nubuck, utan endast på vanligt slätt läder.

Kan man tvätta en läderväska i tvättmaskinen?

Vi rekommenderar inte att du tvättar din läderväska i tvättmaskinen, eftersom väskan kan förlora formen och färgen kan försvinna. Läder kan rengöras med läderunderhållsprodukter som är speciellt utvecklade för ändamålet, som till exempel Collonil One for All skum.

Kan man blötlägga läder?

Nej, det rekommenderar vi inte. Läder och skinn bör rengöras skonsamt med rätt vårdprodukter. Få bra råd nedan om hur du bäst behandlar olika typer av skinn.

Hur använder man läderbalsam?

Läderbalsam är en vårdande kräm som används på grova skinn med struktur. Läderbalsam återfuktar ytan och kan framhäva lädrets färg igen. Applicera läderbalsam på lädret med en svamp eller en neutral, luddfri trasa med cirkulära rörelser över hela ytan. Låt det sedan absorberas väl, gärna över natten.

Få mer kunskap om olika typer av skinn och få bra råd om vård av läder och veganläder (syntet) nedan.

w26-SpotComponentBlock3-glat-læder-pleje.png

Skötsel av slätt läder

Slätt läder produceras av djurets yttersta hud. Lädrets utseende kan vara slätt, texturerat och antingen blankt eller matt. Detta mångsidiga material används ofta vid tillverkning av högkvalitativa väskor. För att skydda lädret mot fukt och smuts rekommenderar vi att du impregnerar din väska innan du börjar använda den. På så sätt bevarar du väskans naturliga utseende och förlänger dess livslängd betydligt. Processen kan upprepas vid behov.

Impregnering av slätt läder

Underhållet görs med en fuktgivande och skyddande lotion. Använd svampen på tuben eller en ren trasa för att applicera krämen på hela väskan. Låt det torka och polera sedan. Detta förhöjer även lädrets färg, vilket håller den levande. Vi rekommenderar Collonil Organic Protect & Care.

Underhåll av slätt läder

Rengöring av läder bör göras 1-2 gånger om året. Efter rengöring, impregnera väskan igen. Vi rekommenderar Collonil Organic Cream eller Collonil 1909 Leather Cream.

Rengöring av slätt läder

Vi rekommenderar Collonil Organic Bamboo Lotion

w26-SpotComponentBlock3-ruskind-pleje.png

Skötsel av mocka

Nubuck och mocka är oslipat läder. Nubuck är utsidan av huden som är riven så att fibrerna blir synliga. Mocka är undersidan av lädret med en mycket tydlig struktur. För att skydda lädret mot fukt och smuts rekommenderar vi att du impregnerar din väska innan du börjar använda den. På så sätt bevaras väskans naturliga utseende och dess livslängd förlängs betydligt. Processen kan upprepas vid behov.

Impregnering av nubuck, mocka och velour

Vi rekommenderar Collonil One for All skum eller Collonil Organic Protect & Care.

Underhåll och rengöring av mocka och nubuck

Underhåll och rengöring av mocka och nubuck kan med fördel göras 1-2 gånger om året. Efter rengöringen, impregnera väskan igen. Vi rekommenderar Collonil Organic Bamboo Lotion eller den alltid effektiva textilborsten.

w26-SpotComponentBlock3-fedt-læder-pleje.png

Skötsel av oljad nubuck

Fettläder och oljad nubuck är specialtillverkat läder där ytan är mättad med ett fettlager. Det finns olika begrepp som oljeläder, vaxat läder, pull-up-läder, sadelläder och vintageläder. För att skydda lädret mot fukt och smuts rekommenderar vi att du impregnerar din väska innan du börjar använda den. På så sätt behålls väskans naturliga utseende och livslängden förlängs betydligt. Processen kan upprepas vid behov.

Impregnering av fettläder och oljanubuck

Vi rekommenderar Collonil Waterstop Reloaded.

Underhåll av fettläder och oljad nubuck

Underhållet sköts med en fuktgivande och skyddande lotion. Använd svampen på tuben eller en ren trasa och fördela krämen över hela väskan. Låt det torka. Detta aktiverar även lädrets färg så att den fortfarande framträder klar. Vi rekommenderar Collonil Läderbalsam eller Collonil 1909 Leather Cream.

Rengöring av fettläder och oljad nubuck

Rengöring av fettläder är viktigt, precis som för många andra lädertyper. Gärna 1-2 gånger om året. Efter rengöringen bör väskan impregneras igen. Använd Collonil Organic Bamboo Lotion.

w26-SpotComponentBlock3-syntet-pleje.png

Skötsel av konstläder

Konstläder och syntetiska material (PU) kan vara förvånansvärt lika äkta läder. För att skydda konstlädret mot fukt och smuts rekommenderar vi att du impregnerar din väska innan du börjar använda den. På så sätt bevaras väskans "naturliga" utseende och livslängden förlängs betydligt. Processen kan upprepas vid behov.

Impregnering av konstläder

Även väskor i konstläder (syntet) bör underhållas och rengöras efter behov. Du kan rengöra dem med en hårt urvriden trasa och sedan utföra vård och eventuell impregnering efter rengöringen. Vi rekommenderar Collonil Organic Protect & Care.

Underhåll och rengöring av konstläder och syntet

Vi rekommenderar Collonil Organic Bamboo Lotion

w26-SpotComponentBlock3-tekstil-pleje.png

Skötsel av andra material

Lack

Lackläder eller material med lackbehandling är släta, präglade och ofta har olika lager under lackytan. Lack är i grunden ett konstmaterial som avvisar smuts och fukt. Därför är det lätt att underhålla. Det kan torkas av med en hårt urvriden trasa och sedan med en torr trasa. Om det uppstår repor på exponerade områden kan det ibland repareras med ett nagellack i samma färg. Men detta bör testas på en dold yta först - och reparation av den här typen är på egen risk.

Textil

Textil används ofta för olika typer av tyger. Nedan finns en rekommendation för skötsel av väskor i material som siden, satin och bomull - oavsett om de är förädlade eller elastiska. För att skydda textil mot fukt och smuts rekommenderar vi att du impregnerar din väska med Collonil Organic Protect & Care innan du börjar använda den. På så sätt behåller väskans naturliga utseende och förlänger dess livslängd betydligt. För rengöring och underhåll av textil rekommenderar vi Collonil Organic Bamboo Lotion eller den effektiva textilborsten.

w26-SpotComponentBlock3-handske-pleje.png

Skötsel av handskar

Skinnhandskar

I vår stora handskeguide hittar du även tips om skötsel av handskar. Läs guiden här.

Päls

Päls på handskar eller väskor kan borstas med en torr borste eller en svamp om det har blivit smutsigt. Man bör inte impregnera päls.

Lotion, balsam eller spray?

Se vårt utbud av impregnering och andra vårdprodukter för läder och andra material.

Köp vårdprodukter
w24_SpotComponent_1_1200x960_v1.jpg