Avdelningsläkare, doktor Birgitte Bjørnhart, Onkologisk avdelning R vid Odense Universitetssjukhus
Med detta projekt, stöttat av NEYE-Fonden, kommer vi att genomföra en dansk klinisk studie kallad LIFE-2 (Lungcancer, Immunoterapi, Skörhet, Effekt). Projektet syftar till att undersöka danska lungcancerpatienter som har fått livsförlängande behandling med immunterapi (en så kallad immun-checkpoint-antikropp) under perioden 2015-2021.
Detta kommer bland annat att ske genom analys av över 750 blodprov och 600 livskvalitetsenkäter som har samlats in i en unik biobank. Dessa data kommer att bidra med både viktig och eftertraktad kunskap om de patienter som blir långtidsöverlevare, så att vi säkerställer att fler patienter uppnår detta i framtiden. Samtidigt kommer det även att bidra med viktig kunskap om de patienter som upplever allvarliga biverkningar under och efter en behandlingsperiod med immunterapi, och säkerställa en bättre hantering av dessa i framtiden.
År 2022 intog lungcancer en tråkig dubbel förstaplats i Danmark som både den vanligaste och mest dödliga formen av cancer. Även om immunterapi har förbättrat långtidsöverlevnaden för lungcancerpatienter med obotlig icke-småcellig undertyp jämfört med tidigare standard kemoterapi, finns det fortfarande mycket vi inte vet. Till exempel varför fungerar behandlingen bra på vissa patienter och inte på andra. Hur kan det komma sig att vissa patienter utvecklar biverkningar medan andra inte gör det. Syftet med detta forskningsprojekt är just att identifiera biomarkörer som kan hjälpa till att belysa dessa områden. Detta kommer att kunna användas för att optimera patienters förlopp med immunterapi i framtiden och vara med och säkerställa att en god livskvalitet bevaras både under och efter behandling med immunterapi.
Patienterna (cirka 200) i projektet har fyllt i livskvalitetsenkäter och fått biobanksblodprov tagna strax före starten av immunterapin, under behandlingsförloppet (som varar upp till två år) och upp till ytterligare ett år efter avslutad behandling. LIFE-2-projektet kommer bland annat genom mätning av cancer-DNA (ctDNA) i blodet att bidra med kunskap om optimal behandlingsvaraktighet och undersöka om man kan övervaka patienternas sjukdom under och efter immunterapi med hjälp av ett blodprov.
Dessutom kommer vi genom att mäta olika immunsignalmolekyler undersöka om man i högre grad kan identifiera, förebygga och hantera biverkningar av behandlingen. Denna kunskap kan förändra den nuvarande kliniska praxisen inom området och gagna många framtida cancerpatienter – inte bara lungcancerpatienter, då mer än 3000 danskar varje år påbörjar behandling med immunterapi. En siffra som fortsätter att stiga.