Bli medlem och få 20% i rabatt

Guide till rätt skolväska

Att välja skolväska är otroligt viktigt för ditt barns skolstart. Det är nämligen inte likgiltigt vilken modell ditt barn ska ha på ryggen.

Ta oss med på råd innan du och ditt barn väljer en skolväska. Vi har stor expertis inom skolväskor, och vårt sortiment består av erkända varumärken. 

w05_2024__Imagebanner_desk-3200x700-skoletasker-guide-gode-råd.jpg
w05_2024__Imagebanner_desk-3200x700-skoletasker-guide-gode-råd.jpg

5 tips när du ska välja rätt skolväska eller ryggsäck

  • Prova väskan både med och utan ytterkläder. Då kan du vara säker på att storleken är rätt för ditt barn. Kom ihåg att ditt barn också ska kunna ha väskan med vinterjacka på.

    Väskan ska sitta på ryggen, inte på rumpan. Välj därför en väska som kan anpassas till ditt barns rygg för att minimera belastningen. Väskans ryggpanel ska följa barnets ryggrad och får inte vara bredare än barnets rygg. Dessutom är det en bra idé med ett skumvadderat och ergonomiskt ryggpanel.

    Kontrollera att väskan inte är för tung. Den bör inte väga mer än 1 kg utan innehåll och maximalt 15% av ditt barns vikt när den är fylld. Köp inte en väska som är onödigt stor, eftersom det överflödiga utrymmet kan leda till mer packning och därmed extra vikt på barnets rygg.

    Välj en väska där ditt barn lätt själv kan använda dragkedjor, remmar och spännen. Det är viktigt för ditt barn att inte vara beroende av en vuxen när skolväskan ska tas av och på, och öppnas och stängas flera gånger om dagen. Skolväskans remmar ska vara bekväma och sitta på axlarna så nära halsen som möjligt. Lär ditt barn hur väskan ska sitta, och hur väskans remmar justeras korrekt.

    Kom ihåg att väskan ska ha bröstrem och fackindelning, eftersom det ger en bättre viktfördelning. Det är också viktigt med små detaljer, som synliga reflexer, så att ditt barn syns i trafiken.


Se alle skolväskor

Genväg till årskurser